F. H. U. VILIA - Eksport - Import, zioła, nasiona, owoce suszone, warzywa suszone

Idź do spisu treści

Menu główne

Korzeń Lukrecji

Wiedza o roślinach

Lukrecja (łat.Glycyrrhiza) – roślina o leczniczych właściwościach już od rzymskich czasów z powodzeniem znalazła swoje szerokie zastosowanie w medycynie ludowej.

Była szeroko stosowana w kulturze Zachodniej jak i Wschodniej, w starożytnym Egipcie, Rzymie, Grecji, Chinach oraz w średniowiecznej Europie.
Obecnie, korzeniem
 lukrecji również bardzo aktywnie interesuje się w medycynie tradycyjnej. Korzeń lukrecji (kłącza i korzeń) zawiera glicyryzynę, glikozydy, sacharozę, flawonoidy, olejek eteryczny, witaminę C, żółty pigment, sole mineralne, pektynę itp. Z suszonych korzeni i pędów lukrecji przygotowują wykrztuśny eliksir. Korzeń lukrecji jest składnikiem herbat moczopędnych, jest również stosowany do wytwarzania tabletek i jako składnik poprawiające smak lekom. Korzeń lukrecji stosowany jest również w produkcji piwa, słodyczy, i celów przemysłowych.

Jest to roślina wieloletnia. Ma silną łodygę i masywne kłącze, do składu którego odnosi się główny korzeń lukrecji, wnikający głęboko w ziemię i dużo pędów korzeniowych nawkoło. Potrafi wznieść się ponad ziemię na wysokość pięciu metrów. Na dobrze zadomowiłą się w Średniej Azji, lubi słońce. Kwiatostan lukrecji miododajny, luźny o fioletowym lub białym zabarwieniu. Okres kwitnienia - środek - koniec lata.
Korzeń lukrecji powinien być zbierany wczesną wiosną, zanim się zacznie proces weg
etacji, lub późną jesienią, kiedy ten proces już zanikł.

Zastosowanie:
Korzenie i kłącza z Lukrecji są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym jako: wyciągi, syropy, substytut cukru i spieniacz do napojów bezalkoholowych (ekstrakt z lukrecji - jeden ze składników Coca-Coli i Pepsi), jako składnik: piwa, kwasu, napojów Tonic. Korzeń nadaje się do produkcji kawy, kakao, marynatów, kompotów, galaretki, mącznych produktów, cukierków, chałwy.
Są one używane jako naturalny aromatyzator przy obróbce ryb i produkcji zielonej herbaty, jako suplement antyoksydacyjny oraz dodatek do żywności i napojów z bakteriobójczymi i grzybobójczymi właściwościami.


W zastosowaniu medycznym korzeń lukrecji jest stosowany w postaci: wywaru, nalewki, ekstraktu lub proszku, jako środek wykrztuśny przy chorobach płuc, którym towarzyszy kaszel; jako środek przeciwzapalny i przeciwskurczowy przy schorzeniach błony śluzowej żołądka oraz wrzodów żołądka, wrzodów dwunastnicy; jako środek przeczyszczający i regulujący metabolizmu cukru przy cukrzycy; jako składnik mieszanek leczniczych - środek moczopędny i przeczyszczający.
Jako środek wspomagający korzeń lukrecji stosowany jest przy chorobie Addisona, niedoczynność nadnerczy. W celu pobudzenia nadnerczy lukrecja jest używana przy toczniu układowym, alergicznym zapaleniu skóry,pęcherzycy, egzemie.

Wywar z korzeni lukrecji:
1) 10g pokrojonego korzenia, o sypkiej frakcji do 2cm, zalać 200 ml wrzącej wody, zamknąć pokrywą i gotować przez 20 minut, po czym odstawić na 1-2 godziny. Przefiltrować, dobrze wycisnąć pozostały surowiec, a następnie dolać przygotowanej wody do 200 ml. Brać 1 łyżkę 4-5 razy dziennie.

2) Jedna duża łyżka surowca, pokrojonego do frakcji 1cm, wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem. Zaparzać przez 10-20 min. Pić 1/4-1/3 szklanki 4-5 razy na dzień jako środek wykrztuśny i zmiękczający skórę, środek przeczyszczający i przeciwzapalny.

Uwaga!
Podczas długotrwałego stosowania preparatu z lukrecji może zwiększyć ciśnienie krwi, pojawić się zatrzymywanie płynów aż do pojawienia się obrzęku, zaburzenia w sferze seksualnej - osłabione libido, utrata włosów na ciele, i inne zaburzenia.
Co najważniejsze - Lukrecja jest przeciwskazana kobietom w ciąży!


Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego monitoring pozycji